برای دورکردن مورچه ها از عسل طبیعی راه های زیادی است. مطمئناً نمی خواهید در حالی که درب ظرف عسل را برای خوردن یا آشپزی باز کرده اید، مورچه ها یک چیز لذت بخش شیرین را کشف کنند و شروع به خرابکاری کنند. یک راه بسیار ساده و در عین حال مؤثر برای حفاظت از عسل در برابر مورچه ها وقتی درب آن باز است به این شرح است:
بشقاب را تا لبه از آب پر کنید. مورچه ها نمی توانند از آب عبور کنند و بنابراین فوراً منصرف می شوند. شیشه عسل را در مرکز بشقاب پر از آب قرار دهید. مواظب باشید آب از لبه های بشقاب نریزد. می توانید کار را همین جا تمام کنید یا اینکه برای حفاظت بیشتر با استفاده از یک تکه گچ یک دایره در اطراف بشقاب بکشید. با این کار یک عامل بازدارنده دیگر اضافه کرده اید، چون گچ یک مانع طبیعی برای عبور مورچه است.
درب ظرف را ببندید. وقتی از آن استفاده نمی کنید، این کار به شما اطمینان خواهد داد که از عسل به طور کامل محافظت می شود و حتی اگر عسل از کنار شیشه جذاب باشد، از آن می گذرند.
مرتب آب داخل بشقاب را چک کنید که تبخیر نشده باشد. این روش را می توانید زمانی هم که درب ظرف از بین رفته است به کار گیرید. فقط در صورت نیاز آب بیشتری به بشقاب اضافه کنید و سعی کنید یک در دیگر برای عسل پیدا کنید.
چرا مورچهها دور عسل جمع می شوند؟
فلسفه تشخیص عسل طبیعی با مورچه این است که مورچهها به سمت عسلی که شکر دارد جذب میشود و به سمت عسل طبیعی جذب نمیشود، پس اگر مقداری عسل رو زمین بریزیم و مورچه را در نزدیکی آن قرار دهیم، چنانچه مورچه به سمت آن رفت، عسل مصنوعی است و اگر نرفت عسل طبیعی است. هرچند که گفته میشود جذب شدن مورچه ها بخاطر عوامل دیگر مانند چگالی، طعم آن بسته به نوع گل متفاوت میباشد.
واقعیت این است که روش تشخیص عسل طبیعی با مورچه به هیچ وجه دقیق نیست چرا که مورچهها انواع مختلفی دارند و جذب شدن آنها به یک ماده شیرین به خیلی از عوامل دیگر بستگی دارد پس این روش خطا دارد و ممکن است در یک آزمایش بارها مورچه عسل طبیعی را درست تشخیص دهد و بارها اشتباه تشخیص دهد، لذا به عنوان یک روش دقیق و قطعی به هیچ وجه شناخته نمیشود و توصیه هم نمیشود.
هم در خصوص تشخیص عسل با مورچه و هم در مورد روش تشخیص عسل با کبریت، باید گفت که هیچ کدام دقیق نیستند و بهترین و تنها روش دقیق تشخیص عسل طبیعی از مصنوعی انجام آزمایش است چرا که تنها در آزمایش است که میتوان کاملاً مطمئن شد که آیا این عسل طبیعی است، مصنوعی است یا تغذیهای است که معمولا از طریق میزان ساکارز موجود در عسل مشخص میشود.
روش نگهداری صحیح عسل
عسل طبیعی مانند عسل آویشن، عسل زول و انواع دیگر عسل های طبیعی را بایستی در دمای اتاق بهصورت درب بسته و بدور از نور خورشید نگهداری کرد. ظروف شیشهای و سفالی لعابدار جهت نگهداری عسل در اولویت هستند و ظروف پلاستیکی پِت با گرید غذایی نیز در صورت نگهداری در دمای اتاق بلامانع هستند. نگهداری عسل در ظروف تیرهرنگ انتخاب بسیار خوبی است اما از آن جایی که شاخصهی رنگ در مشتری پسندی عسل بسیار حائزاهمیت است، استفاده از این ظروف در ایران مرسوم نیست اما در برخی از کشورها از جمله نیوزلند استفاده از ظروف با گرید دارویی و تیره رنگ ضروری است.
نگهداری عسل در دمای 20 تا 35 درجه در یک محل تاریک و بدور از بو و رطوبت جهت حفظ خواص دارویی و درمانی عسل الزامی است. نگهداری عسل در یخچال و بهصورت درب باز باعث تسریع در رُسبستن عسل میشود و توصیه نمیشود. نگهداری عسل به مدت طولانی در معرض نور خورشید باعث کاهش کیفیت محسوس آن از طریق کاهش آنزیمها و ویتامینها و نیز تولید ماده سمی هیدروکسی متیل فورفورال در آن میشود. نحوهی نگهداری عسل توسط زنبورعسل در داخل کلنیها و شانهای ششضلعی مومی، اوج مهارت و خلاقیت زنبورعسل است. محیط تاریک و عایق رطوبت و هوا در حفظ کیفیت عسل تاثیر بسزایی دارد و موم و سرپولک این ویژگی را دارد و بستهبندی عسل نیز بایستی با درنظرگرفتن این شاخصها باشد.
درجه واقعی قابلیت جذب رطوبت هوا توسط عسل به ترکیب قندی، غلظت و میزان رطوبت آن بستگی دارد. برای مثال عسل با ۱۷٫۴ درصد رطوبت با هوای ۵۸ درصد رطوبت نسبی، در تعادل است. چنین عسلی اگر در محیط با رطوبت بیشتر قرار گیرد، رطوبت جذب میکند و در محیط با رطوبت نسبی کمتر از ۵۸ درصد، آب از دست میدهد. این تغییر رطوبت تا زمانی که رطوبت عسل معادل رطوبت محیط شود ادامه مییابد. ازآنجایی که عسل خاصیت جذب رطوبت بالایی دارد، اگر در ظروف درباز و محیط آزاد قرار گیرد، لایه سطحی آن بهسرعت رطوبت محیط را جذب کرده و آب جذب شده بهتدریج به اعماق ظرف نفوذ میکند. اگر این شرایط ادامهدار شده و رطوبت نسبی محیط نیز بالا باشد، شرایط مساعدی برای فعالیت مخمرها و باکتریها و در نتیجه تخمیر عسل فراهم میگردد.
هرگونه سوال تخصصی در این زمینه داشته باشید می تونید با کارشناسان عسل هفت تماس بگیرید و اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید.